Dobré recepty sa odovzdávajú  z pokolenia na pokolenie a len zriedka sa dá vypátrať, kto prvý vymyslel napríklad túto geniálnu kombináciu alebo napríklad tento spôsob prípravy. Je však  pár receptov „s rodokmeňom“, kde je autor známy a svojím nápadom si vyslúžil večnú kuchársku slávu. Ako napríklad vrchný čašník Oscar Tschirky z Manhattanského hotela Waldorf Astoria so svojím waldorfským šalátom. Kombinácia zeleru, sviežeho kyslého jablka a chrumkavých orechov je taká dobrá, že sa tento šalát pripravuje v kuchyniach po celom svete už vyše sto rokov . Niekto pridá pár bobúľ  hrozna, niekto drobné kúsky pečenej hydiny, základ je však  stále rovnaký.

Potrebujete:

  • 2 stonky repíkového / stonkového/ zeleru
  • ¼ malého sviežeho koreňového zeleru
  • 2 kyslejšie jablká
  • 2 hrsti vlašských orechov
  • pár bobúľ hrozna bez kôstok (nemusia byť)
  • 5–6 lyžíc dobrej majonézy
  • šťavu z ½ citrónu
  • 1 lyžičku cukru
  • soľ, mleté biele korenie

 

Waldorf_salat_syrovy_croissant-1024x763

K stolovaniu:

Slaný pľundrový croissant s tmavo zlatou kôrkou s posypom zo strúhaného syra.

Slaný pľundrový croissant s tmavo zlatou kôrkou s posypom zo strúhaného syra.

  • syrový croissant

 

Očistený koreňový zeler nakrájajte na jemné rezančeky. Stonkový zeler ošúpte škrabkou na zemiaky a nakrájajte na tenké plátky. Aj jablká  nakrájajte na jemné rezančeky (aj so šupkou) a zastriekajte ich citrónovou šťavou. Majonézu ochuťte lyžičkou cukru, soľou, mletým bielym korením a citrónovou šťavou, dobre premiešajte. Nakrájané suroviny opatrne spojte s majonézou a nechajte poriadne vychladiť. Pred podávaním posypte vlašskými orechmi a bobuľami  hrozna. Šalát s rodokmeňom si zaslúži slávnostnejšie pečivo a tak ho podávajte napríklad so syrovým  croissantom.

Môj typ: Na sýtejšiu verziu primiešajte kocky zvyšného pečeného kuraťa.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskusia

Váš email sa nezobrazí

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>