Nedávno som dostala chuť na šípkovú  marmeládu, ktorú som robila  minulý rok v novembri. A ako som si ju na terase vychutnávala s croissantom a silnou kávou, tak som si  spomenula na to „utrpenie“, ktoré jej výrobu sprevádzalo. A hoci je teraz leto v plnom prúde a množstvo voňavého ovocia okolo nás, mám tu pre vás do foroty recept na šípkovú marmeládu. Nech viete, čo vás za pár mesiacov čaká 😉.

Ak sa rozhodnete pustiť do prípravy šípkovej marmelády  a rozhodnete sa, že ju urobíte naozaj poctivo, pochopíte, čo to je otrocká práca. Šípky sa bránia už pri zbere – vezmite si starú bundu a šál strčte dovnútra, ker pichá a všemožným spôsobom sa vás snaží strápniť. Presne vo chvíli, keď sa naťahujete pre najkrajšie kúsky, ktoré sú prirodzene tak vysoko, že vám vykúkajú ľadviny, tŕne prichytávajú váš šál tak, že sa začnete dusiť, a keď sa budete snažiť uvoľniť druhú ruku, rozsypete košík a aj tak vás krík poškriabe do krvi. Ku kríku teda pristupujte opatrne a s rozvahou. Keď sa vám podarí bez ujmy na zdraví nazbierať košík šípok, začne martýrium čistenia. Zo začiatku to ide ľahko – ostrým malým nožom odstrániť bubáka, šípok rozpoliť a vyškrabnúť semienka a jemné chĺpky vo vnútri. Prvých dvadsať kúskov je sranda. Potom sa začnú chĺpky nabaľovať na prsty, z ničoho nič sa rozhodnú pichať a kôpka spracovaných šípok prestane rásť. Preto si pripravte k ruke pohár vareného vína, ideálne šikovného pomocníka a veľa trpezlivosti.

Podľa niektorých internetových zdrojov, šípky nie je nevyhnutné  pred varením marmelády čistiť – po uvarení sa rozmixujú tyčovým mixérom a chĺpkov a semienok sa vraj  zbavíte prepasírovaním,   a tým  získate viac šípkovej drene. Mne sa ale „starý” prácny  spôsob  páči viac. Myslím, že naše prababičky vedeli, prečo to robiť práve takto.

Šípky sa zbierajú po prvých mrazoch. Hotová marmeláda sa hodí na zlepovanie lineckého pečiva, samozrejme do omáčok k tmavému mäsu a tiež iba tak,  na raňajky na croissant.

Sipkova_marmelada_croissant-1024x583

Potrebujete:

Klasický francúzsky croissant s výraznou maslovou chuťou a vôňou

Klasický francúzsky croissant s výraznou maslovou chuťou a vôňou

  • 1 kg vyčistených šípok
  • 0,5 kg cukru
  • cca 0,5 l vody
  • maslové croissanty a maslo k stolovaniu

 

 

 

Šípky poriadne prepláchnete vodou, dajte do hrnca a zalejte tak, aby boli ponorené. Varte asi 15–30 minút do zmäknutia. Zmes rozmixujte a potom prepasírujte cez jemné sito. Vzniknutú kašu vráťte do hrnca, pridajte cukor a varte do zhustnutia. Horúcu zmes dávajte do sterilných pohárov a zatvorte rovnako čistými viečkami. Do veľkého hrnca dajte zloženú utierku, naskladajte poháre, zalejte do dvoch tretín vodou a zavárajte asi 15 minút. Nechajte vychladnúť hore dnom a potom už len vychutnávajte.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskusia

Váš email sa nezobrazí

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>