Grécke guľky s fetou a cereálnou kaiserkou

Ak sa nám v našej republike zacnie po južných končinách Stredomoria, môžeme si náladu zlepšiť novým receptom zo seriálu Sekaná – Grécke guľky s fetou a cereálnou kaiserkou. Tento voňavý recept chutnajúci po slnečnom Grécku vás hneď prenesie do časov dovolenkových a zaslúženého relaxu. A za vyskúšanie určite stoja aj dva predchádzajúce „sekané“ – voňavá plnená sekaná Staročeská bageta zdobená morčacími guľkami. A pokiaľ by ste si z našej ponuky receptov z mletého mäsa zatiaľ nevybrali, už čoskoro sa môžete tešiť na ďalší recept.

 Čas od času si spestríme dievčenské „posedenie“ tematickým občerstvením. Doma pripravujem  dobroty na párty a snažím sa ich ochrániť pred manželom, aby som priniesla aspoň niečo. Tento recept som vytvorila na grécky večierok, môjmu mužovi však tak zachutil, že bol ochotný grécke guľky vydať až po sľube, že tie isté upečiem druhý deň a len pre neho.Tu sú:

Budete potrebovať:

  • 3/4 kg mletého bravčového mäsa (krkovička  alebo zmes pliecka a chudého bôčika 5–6 sušených paradajok naložených v oleji
  • 10 zelených olív
  • Vetvička rozmarínu
  • 1 vajce
  • 100 g fety
    Viaczrnné pečivo obohatené o ľan, slnečnicu, otruby a praženú jačmennú sladovú múku. S typickou ražbou na povrchu. Posypané zmesou ľanu a sezamu.

    Viaczrnné pečivo obohatené o ľan, slnečnicu, otruby
    a praženú jačmennú sladovú múku. S typickou ražbou na povrchu.
    Posypané zmesou ľanu a sezamu.

  • soľ a čierne korenie

 

K stolovaniu:

  • uhorka
  • hrsť cherry paradajok
  • 1/2 červenej papriky
  • 1 menšia červená cibuľa
  • 5–6 olív
  • olivový olej a citrónová šťava
  • cereálne kaiserky

 

Recke_kulicky_s_fetou_a kaiserkou (2)

Zohrejte rúru na 200 stupňov. Fetu nakrájajte na kocky cca 1,5 x 1,5 cm. Sušené paradajky a olivy nechajte odkvapkať a nadrobno nakrájajte. Otrhajte lístky rozmarínu a veľmi jemne ich nasekajte. Do misy dajte mleté mäso, vajce, osoľte a okoreňte a dobre premiešajte rukou. Pridajte paradajky, olivy a rozmarín a zamiešajte. Zo zmesi vytvorte na dlani placku, do stredu dajte kúsok fety a vymodelujte guľku tak, aby syr nikde netrčal. Guľky pečte na plechu 10 minút pri 200 stupňoch, potom stiahnite na 170 stupňov a pečte ešte 30 minút.

Podávajte s gréckym šalátom – paradajky rozštvrtte,  papriku a uhorku nakrájajte na kocky. Pridajte olivy. Jemne osoľte, pridajte olivový olej a citrónovú šťavu. Premiešajte. Navrch dajte pár jemných koliesok červenej cibule a rozdrobte fetu, ktorú ste nespotrebovali do mäsových guliek. Zajedajte napríklad cereálnou kaiserkou.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskusia

Váš email sa nezobrazí

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>