Staročeská bageta zdobená morčacími guľkami

V druhej časti Sekanej vám prinášame nápad na vynikajúcu bagetu s neobyčajnou náplňou – s guľkami z mletého morčacieho mäsa. Bageta zasýti nielen na celodennom výlete, ale vychutnať si ju môžete aj ako rýchly obed v práci. Keď  ju doplníte čerstvou zeleninou, stane sa z bagety ľahká a osviežujúca pochúťka. Na ďalší, tentokrát stredomorský recept z mletého mäsa, sa môžete tešiť už skoro. Teraz môžete vyskúšať aj predchádzajúcu pochúťku – voňavú plnenú sekanú.

Priznávam, moje prvé pokusy s mletým morčacím mäsom neboli vydarené. Suché, drobivé a v zásade bez chuti. Moje deti ale milujú guľky z mletého mäsa a rôzne variácie na hamburgery, preto som experimenty nevzdala a zistila som, že:

  1. Mleté morčacie mäso je dôležité poriadne ochutiť. Najviac sa mi osvedčil cesnak a dijonská horčica – a to aj pre deti. Štipľavosť dijonskej horčice sa pri pečení stratí a zostane iba príjemne výrazná chuť.
  1. Zmes je dôležité „nakypriť“ namočeným rožkom. Horšie sa s ňou síce potom pracuje a guľky nevytvoríte, pretože sa na plechu hneď roztečú na placky, ale mäso bude vláčnejšie.
  1. Nesmiete ich „prepiecť“. Placky veľkosti menšej dlane stačí piecť cca pol hodinu.

Bageta_kruti_kulicky (1)

Budete potrebovať:

  • 1/2 kg mletého morčacieho mäsa
  • 1 starší rožok
  • cca 1 dcl mlieka
  • 1 vajce
    Zlatava bageta z viaczrnného cesta s semiačkami (ľan, slnečnica, sezam) a jedinečnou zmesou sušeného cmaru a syrvátky, zemiakovej kaše a ovesenej múky, ktoré bagete dodávajú jemne mliečnu chuť. Silnejšia kôrka sypaná žitnou múkou.

    Zlatava bageta z viaczrnného cesta s semiačkami
    (ľan, slnečnica, sezam) a jedinečnou zmesou sušeného cmaru a syrvátky,
    zemiakovej kaše a ovesenej múky, ktoré bagete dodávajú jemne mliečnu chuť.
    Silnejšia kôrka sypaná žitnou múkou.

  • 2 strúčky cesnaku
  • 1 lyžicu dijonskej horčice
  • 1/2 lyžičky mletej kurkumy
  • soľ a čierne korenie
  • olej

 

K stolovaniu:

  • Bageta
  • 2 lyžice dobrej majonézy
  • pár listov zeleného šalátu
  • 1 mrkva

 

Zohrejte rúru na 180 stupňov, plech vyložte papierom na pečenie a potrite ho trochou oleja. Rožok nakrájajte na drobné kocky a zvlhčite mliekom. Mleté morčacie mäso dajte do misy, osoľte, okoreňte a pridajte mletú kurkumu – dodá plackám príjemnú zlatú farbu. Pridajte prelisovaný cesnak, vajíčko, horčicu a premiešajte. Z rožkov vyžmýkajte prebytočné mlieko a rukou ich vmiešajte do zmesi mletého mäsa. Umyte si ruky, navlhčite ich trochou ľadovej vody a tvarujte  malé placky. Dajte ich piecť do vyhriatej rúry na cca 30 minút, potom jednu rozlomte a prípadne ešte pečte  5 minút.

Bagetu rozpoľte, potrite majonézou, obložte listami salámy, prúžkami mrkvy, plackami a podávajte.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskusia

Váš email sa nezobrazí

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>