Hit všetkých výletov – voňavá plnená sekaná 

Sekaná, to je náš nový seriál receptov s mletým mäsom. Začneme vylepšenou klasikou – voňavou plnenou sekanou nielen na prázdninové výlety. A už v ďalšom diely sa môžete tešiť na menej tradičnú pochúťku z morčacieho mletého mäsa.

Na výlety do prírody sa musíte poriadne vybaviť. Šiltovka, slnečné okuliare, opaľovací krém, vreckovky, pitie a samozrejme poriadna desiata! Večer pred výletom pečiem sekanú. Do rána sa rozloží a spevní, takže ju ráno stačí iba úhľadne nakrájať, vložiť medzi dva chleby a môžeme vyraziť!

Vonava_plnena_sekana (1)

Budete potrebovať:

  • cca 3/4 kg mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového)
  • 3 vajcia
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 strúčky cesnaku
  • 2 lyžice plnotučnej horčice
  • 2–3 vetvičky čerstvého tymiánu alebo majoránky
  • 2 lyžičky soli
  • celé čierne korenie čerstvo namleté
    Pšenično- žitný chlieb so slnečnicovými semienkami vo vnútri aj na povrchu

    Pšenično- žitný chlieb so slnečnicovými semienkami vo vnútri aj na povrchu

 

K stolovaniu :

  • chlieb so slnečnicou
  • horčica
  • kyslé uhorky

 

Uvarte dve vajcia natvrdo, ochlaďte a olúpte. Zohrejte  rúru na 200 stupňov. Cibuľu nakrájajte na veľmi drobné kocky. Do misy dajte mleté mäso, zvyšné vajíčko, horčicu, prelisovaný cesnak, soľ a čierne korenie. Nebojte sa množstva soli a nešetrite ani čiernym korením. Sekaná, zvlášť podávaná za studena, totiž znesie výraznejšie ochutenie. Pridajte lístky tymiánu alebo majoránky. Do misy vlejte cca 0,5 dcl ľadovej vody, zamiešajte najskôr lyžicou a potom poriadne prepracujte rukou. Sekaná tak bude držať pohromade aj bez pridania strúhanky. Na záver vmiešajte kocky cibule. Menší pekáč vymažte olejom. Zhruba polovicu mletého mäsa dajte do pekáča a začnite tvoriť „spodok“ sekanej. Pridajte celé vajce, zakryte ich zvyškom zmesi a dotvarujte šišku sekanej tak, aby vajíčka nikde nevykukovali. Vršok potrite olejom, môžete dozdobiť vetvičkou tymiánu a dajte do rúry. Po 15 minútach stiahnite rúru na 180 stupňov a pečte ešte 35 minút.

Sekanú nechajte chvíľu odležať a podávajte za tepla so zemiakovou kašou, alebo za studena
s chlebom so slnečnicou, horčicou a kyslou uhorkou.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskusia

Váš email sa nezobrazí

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>