Už niekoľko rokov sa snažím rozlúštiť otázku, ktorá zo sušených šuniek mi chutí  najviac. Toto „vedecké bádanie“ mám  veľmi rada. Vyzerá to takto: počkám na nejakú slávnostnú príležitosť a v dobrých lahôdkach nakúpim kúsok parmskej šunky, prosciutta a jamónu. Ich výroba je podobná – nasolený kus bravčového sa nechá vyzrieť na vzduchu. O výslednej chuti rozhoduje druh a spôsob kŕmenia prasiat, teplota a vlhkosť vzduchu a aj to, či je šunka s kosťou, alebo bez… Nuž, alchýmia. Na chuť má veľký vplyv aj to, akú starostlivosť jej venuje predavač. Sušená šunka je luxusná a drahá údenina, preto si dajte pozor, aby vám ju nakrájali na naozaj tenké plátky, uložili pekne rovno a každý kúsok preložili fóliou. Zamotané a natrhané kúsky nebrať! Doma ich pred servírovaním nechajte chvíľku vydýchnuť pri izbovej teplote, pridajte čerstvú zeleninu a dobré pečivo – a môžete bádať so mnou, ktorý druh bude favoritom. Ak vám zostane kúsok z oslavy, na druhý deň máte postarané o výnimočné raňajky.

Potrebujete:

Tmavý multicereálny croissant z pľundrového cesta so semienkami ľanu a slnečnice, pšeničnými otrubami, špaldovými a pšeničnými vločkami. Zdobený bohatou zmesou chrumkavých semien (ľan, sezam, slnečnica).

Tmavý multicereálny croissant z pľundrového cesta so semienkami ľanu a slnečnice, pšeničnými otrubami, špaldovými a pšeničnými vločkami.
Zdobený bohatou zmesou chrumkavých semien (ľan, sezam, slnečnica).

  • 2 multicereálne croissanty
  • 4–6 plátkov sušenej šunky
  • 2 vajcia
  • hrsť rukoly
  • pár kvapiek citrónovej šťavy a strek olivového oleja na ochutenie rukoly
  • soľ a korenie

 

 

 

 

Multicereálni_croissant_susena_sunka

Uvarte vajce na hniličku – vajce izbovej teploty dajte do vriacej vody a varte štyri a pol minúty. Potom krátko zachlaďte pod tečúcou vodou a ošúpte. Rukolu ochuťte citrónom, olejem, osoľte a okoreňte. Na tanier naaranžujte plátky sušenej šunky, trochu rukoly a vajce a podávajte s multicereálnym croissantom.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskusia

Váš email sa nezobrazí

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>