Môžem uvariť čokoľvek dobré a zdravé, tráviť v kuchyni hodiny a hodiny, máločo ale spôsobí deťom takú radosť, ako keď poviem, že budú toasty. S náplňami sa dá experimentovať do nekonečna – podľa aktuálneho obsahu chladničky – šunka a syr sú klasika, hruška a syr s modrou plesňou môj favorit, a keď medzi dva plátky svetlého hriankového chleba dáte kúsok masla, štipku škorice, plátky jabĺk a kvapku medu, chutí to skoro ako štrúdľa.

4007081_TOUSTOVY_CHLEB_4757_200_mmU väčšiny druhov chlebov a pečiva je história spletitá a sporná. U hriankového chleba je ale jasno. Prvý elektrický hriankovač si nechal v roku 1893 patentovať pán Alan MacMasters z Edinburghu. Pradedo dnešných prístrojov sa ale prehrieval a veľmi sa nepredával. Zdokonalil ho v roku 1905 Američan Albert Marsh a už v roku 1909 firma General Motors uviedla na trh prvý komerčne úspešný model. A v roku 1928 sa objavil prvý strojovo krájaný hriankový chlieb. Kde inde než v USA.

4007092_TOUST_TRIZRNNY_5951_200_mmJe jedno, či máte radi nasucho opečený krajec, ktorý z prístroja „vyskočí“, alebo dva plátky chleba zapečené s nejakou dobrotou – podstatou úspechu je u hriankového chleba tvar, pretože sa v prístrojoch dobre a rovnomerne opečie. Klasický štvorcový bochníček dnes kúpite v mnohých variantoch od svetlých po tmavé, obohatený rôznymi semienkami a vločkami. Záleží len na vás, či si suchý krajec potriete pomarančovou marmeládou ako Angličania, alebo obložíte do chrumkava opečenou slaninou a volským okom ako Američania. Alebo si kúpite jeden z tých hi-tech prístrojov, ktorý vám na chlieb „vypáli“ obrázok z počítača.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskusia

Váš email sa nezobrazí

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>