November je v zásade férový mesiac – prináša síce tmu, zimu, virózu a prvé neohrabané otázky na tému „Už máš darčeky?“, ponúka ale tučnú hus, beaujolais a divinové hody. Rok od roka je jednoduchšie kúpiť kus diviny i pre rodiny, kde neholdujú poľovníctvu. Divine pristane dlhé pomalé dusenie, ktoré vytvára ono povestné teplo rodinného krbu, víno z podlievania konzumované v rozumnom množstve pomáha predchádzať kardiovaskulárnym chorobám, a keď si k vareniu zapálite sviečky, novembru kadečo odpustíte.

Domaci_zverinova_pastika_bochnicek_s_kminem

Na tri poháriky po 300 ml budete potrebovať:

Menší pšenično-žitný bochníček, ktorému aromatická rasca dodáva typickú chuť a výraznú vôňu. S krásne vláčnou vlhkou striedkou a so zlatistou kôrkou posypanou rascou. So žitným kvasom.

Menší pšenično-žitný bochníček, ktorému aromatická rasca dodáva typickú chuť a výraznú vôňu. S krásne vláčnou vlhkou striedkou a so zlatistou kôrkou posypanou rascou. So žitným kvasom.

  • cca ½ kg diviny (napríklad srnčie kocky na guláš)
  • cca 300 g tučnejšieho bravčového bôčika
  • 200 ml portského vína
  • 1 bobkový list
  • 6 guličiek borievok
  • 6 guličiek čierneho korenia
  • štipku muškátového orieška
  • 2–3 vetvičky tymianu
  • soľ a čierne korenie
  • cca 150 g prepusteného masla
  • bochníček s rascou na podávanie

Ak máte bôčik s kosťou, mäso čo najlepšie odkrojte a nakrájajte na kúsky cca 3 × 3 cm, divinu taktiež. Dajte do menšieho pekáčika a pridajte i kosti. Podlejte vínom, osoľte a okoreňte – nebojte sa dať o trochu viac soli, paštéta to znesie. Pridajte korenie zviazané v kúsku gázy alebo sieťku na korenie. Priklopte dobrou pokrievkou, dajte do trúby a pomaly duste pri cca 160 stupňoch 2–3 hodiny, kým je mäso naozaj veľmi mäkké. Nechajte vychladnúť (kocky sú bonus pre kuchára) a vylovte korenie. Mäso i so šťavou rozmixujte do štruktúry, ktorá sa vám páči, musíte ale použiť kuchynský robot, tyčový mixér túto prácu nezvládne. Paštétu natlačte do čistých a suchých pohárikov a povrch zalejte cca 1 cm silnou vrstvou prepusteného masla. V chladničke vydrží cca 2 týždne. Podávajte na krajcoch bochníčka s rascou, ozdobenú zelenou vňaťou alebo rukolou. Chutí i s cibuľou a kyslými uhorkami a môj manžel ju miluje s trochou horčice.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskusia

Váš email sa nezobrazí

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>